De Pelikaan gaat verdwijnen …

… maar duikt weer op in het Durghorstplantsoen!

Al enkele jaren wordt er gepraat en onderhandeld met Parteon als eigenaar van het Pelikaanpand over beëindiging van de huur. Parteon wil op die plek de Pelikaan slopen en er sociale huurwoningen voor in de plaats zetten. Voor de Pelikaan zou er dan een onderkomen gemaakt worden in een soort sousterrein. Daarmee zou het totale oppervlak voor de Pelikaan meer dan gehalveerd worden.

Na heel veel en langdurig onderhandelen, waarbij ook gemeente Zaanstad betrokken is en waarbij veel alternatieve mogelijkheden zijn onderzocht, gaat het college van B&W nu het volgende aan de gemeenteraad voorstellen. Parteon gaat het oude en praktisch verlaten verzorgingshuis De Durghorst slopen en op die plek een appartementencomplex realiseren, waarbij op de eerste twee verdiepingen plaats wordt gemaakt voor een nieuwe Pelikaan.

De oude Durghorst
Dat is nog niet alles. Nadat de plannen voor een Cultuurcluster in Zaandam waren afgeschoten beloofde de gemeente om in Zaanstad-Noord een culturele voorziening te creëren. Dat resulteerde in een plan om in Krommenie in een cultuurzaal te voorzien. De cultuurzaal en de nieuwe Pelikaan worden aan elkaar gebouwd en maken samen gebruik van voorzieningen als bar en receptie.
De cultuurzaal is bedoeld als uitvoeringszaal met een semiprofessionele outillage, dus bedienbaar door vrijwilligers, geschikt voor uitvoeringen van lokale amateurverenigingen, scholen e.d. en kan ook gebruikt worden door de Pelikaan.

De Pelikaan blijft open op de huidige plek totdat de nieuwe locatie klaar is.